Informatikai akadálymentesítés

Az akadálymentesítés az informatikában hasonló jelentéssel bír, mint az építészetben. Egy akadálymentes épületbe be lehet menni kerekesszékkel, a falon található feliratok Braille írással is oda vannak írva és egy alacsony ember is meg tudja nyomni a lift gombjait. Egy akadálymentes honlap úgyszintén úgy van kialakítva, hogy mindenki jól tudja használni, függetlenül attól, hogy milyen fogyatékossága, betegsége van, milyen eszközt használ a böngészésre, mennyire ért az informatikához, vagy, hogy milyen korú.


Egy honlap vagy számítógépes program használata nem csak egy mozgássérült, vak vagy siket embernek jelenthet gondot, hanem például annak is, aki csak éppen ismerkedik a technológiával, aki nem rendelkezik a legmodernebb felszereléssel, esetleg mobiltelefonját használja böngészésre.

Vizuális: vak-, gyengénlátó-, képernyős munkahelyen munkája során képernyőt használó, színvak-, színtévesztő-, epilepsziás-, monokróm eszközt, rossz kontrasztú képernyőt vagy mobiltelefont használó emberek

Auditív: hallássérült-, hangszóróval nem rendelkező gépen, hangos helyen vagy egy légterű irodában dolgozó felhasználók

Mozgási: mozgássérült-, Alzheimer-kóros-, kézsérülés, ínhüvelygyulladás miatt átmenetileg korlátozott, csak billentyűt vagy csak egeret használó felhasználók

Kognitív: értelmileg akadályozott-, informatika területén járatlan felhasználók, idősek, gyerekek, más kultúrkörből származó vagy a honlap nyelvét idegen nyelvként beszélő emberek

Hardver: mobil eszközön dolgozók, régi elavult hardvert használók, különböző régebbi verziójú, vagy nagyon új böngészőt használó emberek

Átlátható honlap

Egy akadálymentes és ergonomikus honlapon a felhasználó sokkal könnyebben megtalálja a keresett információt, megoldást a problémájára. Ez például terméktámogatást nyújtó, árusító, szolgáltató cégek esetében kimondottan kívánatos is, hiszen így nem a drága személyes vagy telefonos segítséget fogja igénybe venni az ügyfél, hanem a cég számára szinte ingyenes, webes felületet böngészve találja meg a megoldást a problémájára. A cég termékeivel, szolgáltatásaival kapcsolatban is sokkal jobb érzés alakul ki benne, ha könnyedén hozzáfér az általa keresett információkhoz és funkciókhoz, nem akadt el lépten-nyomon.

Közszolgálati honlapok

Amennyiben egy állami szerv, vagy szolgáltató készít egy honlapot, akkor mindenki számára alapvető, hogy annak könnyen használhatónak, egyértelműnek, akadálymentesnek kell(ene) lennie, de nem csak a józan ész diktálja ezt, hanem több jogszabály is kimondja.

Szolgáltató cégek

Sokan úgy gondolják, hogy egy cég esetében ez már nem ennyire egyértelmű, pedig könnyen belátható, hogy a legtöbb cégnek ez nem csak erkölcsi kötelezettsége, hanem számokban is kifejezhető üzleti érdeke az akadálymentesítés.

Az akadálymentesség megéri

Az akadálymentesség számos más céllal is egybeesik, mint például: mobil design, eszközfüggetlenség, multi-modalitás, használhatóság (usability), tervezés idős felhasználók részére, keresőoptimalizálás (SEO). Kutatások bizonyítják, hogy az akadálymentes oldalaknak többek között jobb a kereshetőségük, kevesebb a fenntartási költségük, több emberhez jutnak el. [W3C]

Mint látható, az info-kommunikációs akadálymentesítés, vagyis a honlapokhoz, programokhoz való egyetemes hozzáférés biztosítása nem csak a fogyatékosok számára előnyös, sőt, többségben vannak az ép emberek, akiknek szükségük van akadálymentes felületre.

A legtöbb cégnek üzleti érdeke, hogy a honlapját mindenki számára elérhetővé tegye, csak gyakran a döntéshozók nincsenek tisztában ennek a műszaki hátterével, követelményeivel, a rendelkezésre álló lehetőségekkel.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az akadálymentesítés nem egy látható dolog, nem a kinézetben, hanem az oldal kódjában, a tartalom megfelelő jelölésében van az igazi különbség.

Reményeink szerint a jövőben egyre több cég fogja felismerni az akadálymentesség fontosságát, és egyre több szabványos, akadálymentes honlap készül majd magyar nyelven is, a magyar webes közösség számára.

A happyhelp-nél beépítettük az akadálymentességet a tervezési filozófiánk DNS-ébe. Figyelembe vesszük az egyetemes tervezési elveket, és biztosítjuk, hogy a termék mindenki számára használható legyen.

Azonnali üzenet