News Photo

Miért jó akadálymentesíteni, amikor az akadályok erősítenek?

A fejlődés halála a kényelem, a kihívások nélküli, akadályok nélküli élet. Ezt már sok gurutól lehetett hallani, az oly divatos pozitív gondolkodás jegyében. De milyen akadályokra igaz ez? Minden akadályra? Vajon jó ötlet volna ennek jegyében az autókban megszüntetni a szervokormányt? Milyen jó kis karerősítő volna minden autó, volna egy kis testmozgás is vezetés közben. Én még ilyen autón kezdtem vezetni, izgalmas kis testmozgás volt ilyennel szűk utcában megfordulni. Viszont amikor én vezetni kezdtem az 1980-as években, bizony jóval kevesebb autó is volt az utakon, az emberek nagy többsége amolyan hétvégi autós volt. Akkor még volt idő szervokormány nélkül is megfordulni, tán még élvezettel is néztük, ahogy vékony dongájú hölgyek kétségbeesetten igyekeztek az akkor még türelmes, sajnálkozó férfitekintetek kereszttüzében mihamarabb megfordulni két kézzel fogva a nagy karimájú kormánykereket. Ma sokkal több az autó, az emberek idegesebbek, sietősebbek, pörgősebbek stb. Vajon a már megkönnyített dolgok visszafordítása, ismételt nehezítése lelassítaná és jobbá tenné a világot?

Türelmesebbé válnánk? Vajon amikor akadály mentesítünk, könnyebbé teszünk valamit, akkor rosszat teszünk? Én személy szerint eleve súlyos hallásvesztéssel jöttem a világra, siketséggel határosan. Ez sok tekintetben meghatározta sorsomat, ez a fogyatékosság sok mindenben akadályozott, de egyben sok mindentől meg is óvott! Ugyanakkor a hallókészülék, mint akadálymentesítő eszköz lehetővé tette, hogy az élet olyan akadályait is legyőzzem a megfelelő döntéseimmel, amikkel a hallókészülék nélkül nem is szembesülhettem volna! Pl. hallókészülék nélkül nem hallanám meg a bántó szavakat és nem tudnám megtanulni a helyes magatartást velük szemben. Az akadálymentesítés lényege nem pusztán a kényelem biztosítása, hanem hogy mindenkinek lehetősége legyen az élet valós kérdéseire válaszokat találni. Hogy azokkal az akadályokkal, nehézségekkel foglalkozhasson, amiknek megoldása előbbre viszi életét, jellemének fejlődését és boldogságot eredményezhet. Lehet, hogy ma sokkal könnyebb kormányozni egy akármekkora autót is, de ugyanakkor a több autó, a felgyorsult élettempó miatt a sok biztonsági felszerelés ellenére sokkal veszélyesebb autót vezetni és stresszesebb, mint volt akár 30 éve is. Talán félrevezető is az akadálymentesítés kifejezés, mert nem mentesít teljesen az akadályoktól ez a tevékenység, hanem csak azokat hárítja el, amik elvonják a figyelmet, erőt, energiát az igazán fontos akadályok legyőzésétől.

Azoktól, amiknek legyőzése valóban előre viszi az érdekeltek életét. És ezen döntések meghozatalához mindenkinek meg kell adni a lehetőséget! Legközelebb arról gondolkodunk közösen, hogy mit jelent az akadálymentesítés az internet világában, vajon ott milyen döntések meghozatalát könnyíti meg az akadálymentesítés?

Virtuális akadályelhárítás egy jobb életért

Kell-e internet a boldogsághoz? Nem. Kell-e internet az érvényesüléshez? Nem feltétlenül. Kell-e internet a sikeres élethez? Nem feltétlenül. Akkor miért is kell feltétlenül akadály mentesíteni az internetes tartalmak elérhetőségét? Hisz annyi virtuális szeméttől, semmire nem jó, felesleges információtól óvhatjuk meg azokat, akiknek nincs internet hozzáférésük. Nem véletlen, hogy felelős szülőként egészséges gyermekek esetén is bizonyos korlátokat állítunk fel, és érdemes figyelemmel kísérni, hogy mit is látogatnak a virtuális világban.

Tényleg jót teszünk, ha ezt teljes mértékben igyekszünk hozzáférhetővé tenni a különféle fogyatékossággal élőnek? Miért is erőltessük a dolgot, ha nem feltétlenül teszünk ezzel jót? Emberségünknek van egy alapvető, nélkülözhetetlen része: a szabad akarat, az a képesség, hogy önállóan döntéseket hozhassunk, ami a miénk és amiért felelősséget is hordozunk, legyen akár pozitív, akár negatív az. E nélkül a szabadság nélkül csak kézi vezérelt „robotok” lennénk, akiknek nem adatna meg a boldogság lehetősége, aminek része a döntés szabadsága és öröme. Hiányozhat végtagom, látásom, hallásom, bármilyen más fizikai, egészségi probléma megfoszthat dolgoktól, de ha szabadon, akadálymentesen hozhatom meg a saját döntéseimet és ezek a döntések jó döntések, teljes értékű, boldog életet élhetek fizikai korlátok ellenére. De a szabadság része az is, hogy rossz döntéseket is hozhassak, mert csak akkor nevezhető szabad akaratnak a szabad akarat. Az internet manapság már több szempontból is szerves része a mindennapoknak, bizonyos dolgok elintézéséhez, döntések meghozatalához nagy könnyebbség. Ha jól használjuk, akkor sok időt megtakarít nekünk ahhoz, hogy tudjunk fontos dolgokkal foglalkozni, még ha másik oldalon akár függőséget is okozva rabolhatja el az értékes időnket. Vagyis lehet áldás és átok is egyben, de ez a használók döntésén múlik, és az akadálymentesítés lényege itt is az, hogy ez a döntési szabadság elérhető legyen mindenki számára. Cégünk ezért elkötelezett abban, hogy közhasznú tevékenységünk részeként a rendelkezésre álló emberi és anyagi források mentén akár térítésmentesen, akár díjazás ellenében a különféle honlapok üzemeltetőinek segítsünk a honlapjaik minél szélesebb körű elérhetőségét biztosítani.

Természetesen erőforrásaink felhasználása tekintetében fenntartjuk a jogot arra, hogy erkölcsi és humanisztikus szempontok alapján mi is szabadon döntsünk arról, hogy kiknek tudunk segíteni és milyen fontossági sorrendben. Természetesen minél több informatikus csatlakozik hozzánk segítségét felajánlva, illetve minél több anyagi forrás áll rendelkezésre a finanszírozásra, annál szélesebb körben tudunk segíteni. A lehetőségekről bővebben honlapunkon (www.happyhelp.hu) olvashat. Következő írásaimban egy kis érzékenyítés lesz, hogy mindenki számára világossá váljon, hogy miben is áll az online akadálymentesítés, mert bizony itt is vannak közkeletű téves elképzelések erről a kérdésről. Ezért konkrét és közérthető példákkal fogom megvilágítani, hogy mikor mondhatjuk azt, hogy egy honlapot tényleg mindenki számára elérhetővé tettek személyválogatás nélkül.